
TOPIC:  EDS Use of Non-Legacy Infrastructure and/or Sharing Infrastructure with 
the Government  
 
ISSUE:   

• Define when the Government can allow EDS to use non-legacy equipment, or 
share equipment with EDS. 

 
DECISION: 

• The exchange/sale authority (contract clause 6.23), granted to the Navy for use 
under the NMCI contract, pertains only to the IT infrastructure that will be 
replaced in the process of providing NMCI services.  Only that equipment which 
is part of the existing IT infrastructure is part of that authority.  Spare equipment 
and equipment used for other purposes is not to be exchanged.  Spare 
infrastructure and infrastructure not part of the existing legacy networks, is not 
included under the government-furnished equipment provisions of the contract 
and is not required to be provided to the Contractor. 
o Dedicated Legacy Support Equipment:  Where the function of the equipment 

is dedicated strictly to support the existing legacy network, the Government 
will give EDS exclusive use of the equipment at AOR and issue a DD 1149 
form accordingly.  The Government will terminate use at that time and will 
not be responsible for damages to EDS equipment due to failure of this 
support equipment thereafter.  EDS may negotiate with the Government to 
arrange for maintenance services for this government-owned equipment on a 
reimbursable basis.  However, dedicated support equipment that is connected 
to the legacy network (e.g. UPS, backup generators) will become property of 
EDS at AOR under the exchange/sale authority (contract clause 6.23). 

• The Government will decide on a case-by-case basis when spare ducts and other 
infrastructure, not specific to NMCI, may be provided for the contractor’s use and 
will document such approval on a DD Form 1149 for the period of the contract.  
However, the Government will retain the ownership for the shared infrastructure. 
In cases where infrastructure (e.g. bundled cable) is shared by the Contractor to 
support NMCI services and the Government for non-NMCI functions, the 
Contractor and the Government will share costs incurred to maintain that 
infrastructure.  The maintenance costs shared will be proportional to the use each 
party receives from the infrastructure and could be as simple as a ratio of the 
number of fibers each has divided by the total number of fibers.  The Government 
may allow EDS to utilize other government owned and operated support 
equipment (e.g. air conditioning, backup generator, UPS, etc.), where there is 
capacity available. 
o Shared Support Equipment:  Where equipment supports more than the 

existing legacy network, the Government will continue to operate, maintain, 
and repair such equipment in accordance with the ongoing non-NMCI 
requirements for that facility.  The Government is not responsible for damages 
to EDS equipment during periods of maintenance and repair of this 
government-owned and operated equipment.  If EDS requires a higher level of 
service for its needs, then it is EDS’s responsibility to augment the 



maintenance or provide its own equipment.  EDS may negotiate with the 
Government to arrange for maintenance services for this government-owned 
equipment on a reimbursable basis.  The Government will notify EDS of any 
planned utility outages. 
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